zupa krem z pieczonych buraków

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna zupa krem z pieczonych buraków, dzięki którym zachowuje tak piękny kolor !

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego
    6 buraków
    1/2 cebuli
    1/2 jabłka
    2 ząbki czosnku
    odrobina masła
    sok z 1 cytryny
    sól
    pieprz
    2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
    ser feta
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki upiec w temperaturze 180 stopni, przez ok 1 godzinę. Przestudzić i pokroić w plastry.
    Czosnek i cebulę również pokroić w plasterki, a jabłko w kostkę.
    Na maśle udusić cebulę, dodać buraki, czosnek i jabłko i dusić jeszcze 10 minut.
    Dodać połowę bulionu i gotować 15 minut pod przykrywką.
    Po tym czasie zmiksować całość blenderem. Jeśli jest za gęste dodać więcej bulionu.Przyprawić wg uznania sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
    Wlać do miseczek i dodać pokrojony w kostkę ser feta i posiekany koperek.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować