Krem z pieczonych buraków z fetą

4.43 (194 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Intensywnie bordowa, lekko słodka zupa, której smak podkreśla i przełamuje słony ser.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże buraki
    1,3 l wody/bulionu/rosołu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki suszonej włoszczyzny
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz
    300 g fety
    natka pietruszki
    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.43 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Barszcz Krem

Krem z pieczonych buraków z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki szczelnie owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 45 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku z termoobiegiem. Następnie rozwijamy je z folii i studzimy. Zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy na mniejsze części. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy włoszczyznę, buraki, sok z cytryny i zalewamy płynem. Obficie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Blendujemy. Krem gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Feta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować