Soczysty kurczak z pomarańczami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Bardzo soczysty i pachnący cytrusami kurczak. Tak smacznego nie dostaniecie w żadnej restauracji. Łatwy w przygotowaniu, praktycznie dziecinnie prosty przepis.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Kurczak świeży około 1,5 kg
    Pomarańcze 4-5 sztuk
    Sok z pomarańczy 1 szklanka
    Pieprz pomarańczowy 1 łyżka
    Sól himalajska 1 łyżka
    Olej 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Soczysty kurczak z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak z pomarańczami 1. Kurczaka natrzeć olejem i posypać solą oraz pieprzem pomarańczowym. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, przekroić na połówki lub ćwiartki, część włożyć do środka, a resztę ułożyć wokół kurczaka. Do naczynia żaroodpornego wlać sok pomarańczowy.
  • Kurczak pomarańczowy 2. Kurczaka piec 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C. Skórkę można podpiec lub przykryć folią aluminiową, wówczas będzie mniej chrupiąca i jaśniejsza.

Porady

Pomarańcze można wymieszać z cytrynami i limonkami. Danie będzie wyglądać pięknie. Mięso można posmarować miodem i posypać goździkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować