Polecam bardzo smaczną pieczeń wieprzową nadzianą wątróbką drobiową. Taka wieprzowina to dla smakoszy wątróbki coś pysznego, ale i nie tylko dla smakoszy wątróbki.
Wieprzowina nadziewana wątróbką drobiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, umyć i osuszyć.
Ponacinać i rozbić na cienki placek.
Pieczarki po oczyszczeniu pokroić w plastry i podsmażyć razem z pokrojonym w kostkę boczkiem wędzonym.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć obraną pokrojoną cebulę,do cebuli dodać oczyszczoną wątróbkę i razem podsmażać.
Zdjąć z ognia i wystudzić a następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Podsmażony boczek z pieczarkami połączyć ze zmieloną wątróbką.
2.Dodać posiekaną natkę pietruszki, tymianek oraz pieprz i sól do smaku. Dodać bułkę tartą oraz jajko.
Całość dokładnie wymieszać. Masę z wątróbki rozsmarować na płacie mięsa, zwinąć w roladę, obwiązać nitką kuchenną lub spiąć wykałaczkami.
Roladę obsmażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec do miękkości mięsa podlewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia.
W razie konieczności podlać bulionem.
Podajemy z kopytkami albo kluskami z dodatkiem ulubionej kapusty.
Komentarze