Kotlety mielone z wątróbką drobiową

4.5 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostatnio robiliśmy gruszki faszerowane wątróbką drobiową…oczywiście farsz został, więc zagospodarowaliśmy po swojemu. I…pycha wyszła…przepycha…

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 duża cebula
    3 jajka
    100 g wątróbki drobiowej
    1 łyżka masła
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Kotlety mielone z wątróbką drobiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety mielone z wątróbką drobiową 1. Białka jajek oddzielamy od żółtek (2 szt).
    Wątróbki płuczemy, oczyszczamy i siekamy.
    Cebulę siekamy.
    Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę (1/2 szt), wrzucamy wątróbkę, chwilę (około 5 min) smażymy, dodajemy żółtka, dokładnie łączymy, doprawiamy solą.
    Białka ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli), dodajemy do farszu z 2 łyżkami bułki tartej.
    Mięso mielone łączymy z jajkiem, posiekaną (pozostałą) cebulą, bułką tartą solą i pieprzem (do smaku).
    Mięso dzielimy na 4-5 części, każdą na połowę i cienko rozwałkowujemy.
    Na każdy placek kładziemy farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować