Rolada wieprzowa z wątróbką drobiową i pieczarkami

4.2 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taką roladę zrobi nawet początkująca amatorka pichcenia w kuchni . Wykonanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus . Doskonale sprawdzi się jako wędlina do pieczywa bądź mięso do obiadu .

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego surowego
    przyprawa do mięs
    Farsz:
    500 g. mielonej szynki wieprzowej surowej
    8 wątróbek drobiowych - u mnie z kurczaka
    250 g. pieczarek
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    2 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka majeranku
    2 szczypty przyprawy harissa
    2 szczypty czubrycy zielonej
    2 szczypty soli
    2 szczypty pieprzu
    Dodatkowo:
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki przyprawy-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    1 łyżka czubrycy zielonej
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wątróbka Wędliny

Rolada wieprzowa z wątróbką drobiową i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada wieprzowa z wątróbką drobiową i pieczarkami 1. Pieczarki kroję w pół plasterki , podsmażam na maśle , studzę . Na oleju smażę umytą , pozbawioną błonek wątrobę , osączam z tłuszczu , kroję w kostkę . Do mielonego mięsa dodaję pieczarki z masłem , wątróbkę , pokrojoną w kostkę cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , bułkę tarą , jajka , przyprawę do mięs , majeranek , harissę , czubrycę , sól i pieprz , wyrabiam na jednolitą masę .
  • Rolada wieprzowa z wątróbką drobiową i pieczarkami 2. Plastry schabu rozbijam tłuczkiem - jak na schabowe , lekko oprószam przyprawą do mięs z obu stron . Na folii aluminiowej układam prostokąt z rozbitych plastrów schabu , tak aby jeden na drugi zachodził . Na prostokącie rozkładam przygotowany farsz , zwijam roladę .
  • Rolada wieprzowa z wtróbką drobiową i pieczarkami 3. Roladę posypuję czubrycą , suszonymi pomidorami i sezamem , zawijam w folię , boki folii mocno zaciskam . Roladę w folii układam na blasze , piekę godzinę w temperaturze 180 stopni . Roladę studzę , rozwijam , wkładam do lodówki . Gdy zastygnie ładnie się kroi .

Porady

Jeśli roladę będziemy podawać na ciepło , po wyjęciu z piekarnika w folii pozostawmy ją na 15 minut , rozwińmy i pokrójmy w dość grube plastry . Jeśli roladę będziemy podawać na zimno , to po wyjęciu z lodówki da się ją pokroić dość cienko .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Schab Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować