Rolada wieprzowa z wątróbką drobiową i pieczarkami

  • wyświetlono: 377 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Taką roladę zrobi nawet początkująca amatorka pichcenia w kuchni . Wykonanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus . Doskonale sprawdzi się jako wędlina do pieczywa bądź mięso do obiadu .

123
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

6 plastrów schabu wieprzowego surowego
przyprawa do mięs
Farsz:
500 g. mielonej szynki wieprzowej surowej
8 wątróbek drobiowych - u mnie z kurczaka
250 g. pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
1 łyżka przyprawy do mięs
1 łyżeczka majeranku
2 szczypty przyprawy harissa
2 szczypty czubrycy zielonej
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
Dodatkowo:
2 łyżki sezamu
2 łyżki przyprawy-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1 łyżka czubrycy zielonej
folia aluminiowa

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada wieprzowa z wątróbką drobiową i pieczarkami

  • Rolada wieprzowa z wątróbką drobiową i pieczarkami1. Pieczarki kroję w pół plasterki , podsmażam na maśle , studzę . Na oleju smażę umytą , pozbawioną błonek wątrobę , osączam z tłuszczu , kroję w kostkę . Do mielonego mięsa dodaję pieczarki z masłem , wątróbkę , pokrojoną w kostkę cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , bułkę tarą , jajka , przyprawę do mięs , majeranek , harissę , czubrycę , sól i pieprz , wyrabiam na jednolitą masę .
  • Rolada wieprzowa z wątróbką drobiową i pieczarkami2. Plastry schabu rozbijam tłuczkiem - jak na schabowe , lekko oprószam przyprawą do mięs z obu stron . Na folii aluminiowej układam prostokąt z rozbitych plastrów schabu , tak aby jeden na drugi zachodził . Na prostokącie rozkładam przygotowany farsz , zwijam roladę .
  • Rolada wieprzowa z wtróbką drobiową i pieczarkami3. Roladę posypuję czubrycą , suszonymi pomidorami i sezamem , zawijam w folię , boki folii mocno zaciskam . Roladę w folii układam na blasze , piekę godzinę w temperaturze 180 stopni . Roladę studzę , rozwijam , wkładam do lodówki . Gdy zastygnie ładnie się kroi .

Porady

Jeśli roladę będziemy podawać na ciepło , po wyjęciu z piekarnika w folii pozostawmy ją na 15 minut , rozwińmy i pokrójmy w dość grube plastry .
Jeśli roladę będziemy podawać na zimno , to po wyjęciu z lodówki da się ją pokroić dość cienko .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkiwątróbkaschabroladaWielkanocwędlina

Komentarze

Podobne przepisy

mielonka

Dodane przez: Mała0801

Mielonka wieprzowo-drobiowa z papryką

Swojskie wędlinki to jest to ;)...

Pieczeń wieprzowa z ryżem i mieszanką keksową

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Pieczeń wieprzowa z ryżem i mieszanką keksową

Pieczeń wieprzowa z ryżem i mieszanką...

Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pieczeń z szynki z pieczarkami i ketchupem

Nie od dziś wiadomo, że domowe...

Szynka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Szynka wieprzowa z szynkowara

Pyszna i domowa wędlina na kanapki

Mozaika drobiowa z czerwonym ryżem, szpinakiem i kukurydzą

Dodane przez: zzewa

Mozaika drobiowa z czerwonym ryżem, szpinakiem...

Smaczna domowa wędlina dosłownie...

Salceson wieprzowy z głowizny

Dodane przez: Czarek

Salceson wieprzowy z głowizny

Bardzo smaczny salceson zrobiony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE