Moje dzisiejsze gołąbki są trochę inne niż za zwyczaj ,bo z farszem z podsmażonych pieczarek i ugotowanych na twardo jajek. Gołąbki bardzo smaczne, syte i proste w przygotowaniu.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kapusta włoska tak 8 liści ,
pieczarki 400 g,
jajka 5 szt,
bułka 1 szt,
mleko do namoczenia bułki,
cebula 1 szt,
tłuszcz 3 łyżki,
sól do smaku,
pieprz mielony do smaku,
vegeta do smaku,
dodatkowo;
bulion lub rosół 1 szkl,
olej do smażenia,
Gołąbki z pieczarkami i jajkami na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę włoską obieram z brzydkich liści , wycinam głąb i wkładam do wrzątku na kilka minut.
Zdejmuję liść po liściu, z każdego liścia ścinam zgrubienia.
Jajka gotuję na twardo, studzę w zimnej wodzie, obieram i drobno siekam.
Pieczarki oczyszczam, myję, drobno kroję a następnie podsmażam na tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą.
Bułkę namaczam w mleku ,a następnie lekko odciskam.
Dokładnie mieszam podsmażone pieczarki, jajka oraz odciśniętą bułkę, przyprawiam solą , pieprzem i Vegetą.
Na liście kapusty nakładam porcje farszu, ciasno zwijam w rulon tworząc gołąbki.
Gołąbki włożyć do rondla zalać bulionem lub rosołem i dusić do potrzebnej miękkości.
Następnie podsmażyć na tłuszczu .
Podawać jak kto lubi z ziemniakami lub polane ketchupem.
Komentarze