Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

4.57 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gołąbki z kapusty włoskiej to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Ile gospodyń tyle przepisów na te pyszne danie. Ja dzisiaj przedstawiam przepis na gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta włoska ok. 1,5 - 2 kg,
    mięso mielone wieprzowo - wołowe do 1 kg,
    pieczarki 250 g,
    cebula 1 duża,
    ząbki czosnku 3,
    ryż długo ziarnisty 150 g,
    olej roślinny do smażenia 2 łyżki,
    sól i pieprz do smaku,
    majeranek suszony roztarty w dłoniach 1 - 2 łyżek,
    bulion drobiowy ok. 1 litra,
    Na sos;
    przecier pomidorowy 400 g,
    pomidory w puszce 1,
    koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
    masło 50 g,
    mąka pszenna 2 łyżki ,
    bulion 300 ml,
    sól i pieprz do smaku,
    cukier duża szczypta,
    Dodatkowo;
    śmietana 30 % 60 ml,
Wystaw ocenę:

4.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z brzydkich wierzchnich liści, gdyż są gorzkie i twarde.
    Wyciąć głąb i sparzyć w osolonym i posłodzonym wrzątku. Kapustę włożyć wycięciem do dołu. Z liści pościnać grubszy nerw. Na rozgrzanym oleju podsmażyć obraną, pokrojoną cebulę , po chwili smażenia dodać posiekane ząbki czosnku. Podsmażać do zeszklenia, następnie do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać obrane pokrojone w pół plastry pieczarki chwilę podsmażać, zdjąć i wystudzić. Do większej miski włożyć mielone dodać ugotowany na sypko ryż, majeranek, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem i solą, całość wymieszać do połączenia składników. Na przygotowane liście kapusty nakładać porcje farszu, brzegi kapusty składać do środka i ciasno zwijać gołąbki. Na dno garnka włożyć kilka zdjętych liści kapusty na nich ułożyć warstwami ale ciasno gołąbki. Gołąbki zalać bulionem drobiowym i gotować do miękkości gołąbków.
    Przygotować sos;
    W rondlu z grubym dnem całkowicie rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Wlać bulion, mieszając doprowadzić do wrzenia a gdy zmieni konsystencje dodać pomidory z puszki , przecier oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć płomień palnika , doprawić pieprzem i solą do smaku oraz cukrem.
    Na koniec zabielić śmietaną 30 %. Chwilkę pogotować i wyłączyć.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

4.44 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować