Wielkanocny mazurek z czarną porzeczką, kajmakiem i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moja wersja tradycyjnego mazurka, który jest pieczony w okresie Wielkanocy, na kruchym cieście, z lekko kwaśnymi porzeczkami, słodkim kajmakiem i oblany białą czekoladą. Taki mazurek to fajna, słodka ozdoba świątecznego stołu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    250g mąki pszennej
    140g masła extra
    50g cukru pudru
    2 żółtka
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    masło do wysmarowania formy

    Wypełnienie mazurka:
    250g masy kajmakowej
    5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    150g białej czekolady
    3 łyżki śmietany 30%
    1 łyżka masła

    Dekoracja:
    kilka białych bez
    czekoladowe jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Mazurek Kajmak

Wielkanocny mazurek z czarną porzeczką, kajmakiem i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy (u mnie jajko) wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg na cieście i całość wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
  • 2. Białą czekoladę, śmietanę i masło przełożyć do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Na gotowym kruchym cieście rozsmarować masę kajmakową, dżem z czarnej porzeczki i polać białą czekoladą. Wstawić do lodówki na około 60 minut.
  • 4. Gotowego mazurka udekorować wedle uznania (u mnie dekoracja z bezy, świeżych kwiatków i czekoladowych jajeczek).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Biała czekolada Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować