Moja wersja tradycyjnego mazurka, który jest pieczony w okresie Wielkanocy, na kruchym cieście, z lekko kwaśnymi porzeczkami, słodkim kajmakiem i oblany białą czekoladą. Taki mazurek to fajna, słodka ozdoba świątecznego stołu.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
140g masła extra
50g cukru pudru
2 żółtka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
Wielkanocny mazurek z czarną porzeczką, kajmakiem i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. Następnie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy (u mnie jajko) wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg na cieście i całość wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
2.Białą czekoladę, śmietanę i masło przełożyć do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Na gotowym kruchym cieście rozsmarować masę kajmakową, dżem z czarnej porzeczki i polać białą czekoladą. Wstawić do lodówki na około 60 minut.
4.Gotowego mazurka udekorować wedle uznania (u mnie dekoracja z bezy, świeżych kwiatków i czekoladowych jajeczek).
Komentarze