Wielkanocna tarta z porem, serem i pieczarkami.

4.5 (6 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tarta na maślanym, kruchym cieście z pysznym farszem z pora, pieczarek i sera. Niedrogie, efektowne danie.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    2 szklanki mąki
    200 g zimnego masła
    żółtko
    6-8 łyżek zimnej wody
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    6-8 pieczarek
    200 g śmietany 18%
    1 por -tylko biała część
    4 jajka
    sól czosnkowa 1 łyżka
    zioła prowansalskie 1 łyżka
    czarny pieprz mielony 1 łyżeczka lub do smaku
    tarty ser parmezan 2-3 łyżki
    żółty ser tarty 50-60 g
    olej rzepakowy -3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słono

Wielkanocna tarta z porem, serem i pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki kruchego ciasta połączyć przy użyciu robota kuchennego. Ciastem obłożyć okrągłą tortownicę. Ponakluwać widelcem całą powierzchnię ciasta. Formę wstawić do lodówki.
    Rozbić jajka, dodać śmietanę, przyprawy i ser. Wymieszać.
    Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojony w paseczki por, dodać pieczarki, przyprawy i dusić 5 minut. Odlać sok z pieczarek. Farsz bez soku wyłożyć na ciasto i zalać mieszaniną jaj i śmietany. Na wierzchu posypać parmezanem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut. Pozostawić w piekarniku jeszcze 15 minut po upieczeniu.

Porady

Do farszu można dodać też szczypiorek. Doskonałym dodatkiem będzie też czarnuszka i rozmaryn. Tartę można udekorować parmezanem posypanym w kształcie kurczaka lub innym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować