Składniki na prostokątną blaszkę do tarty 30 x 10 cm
ciasto kruche:
100 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g masła
1 żółtko
czubata łyżeczka kakao
ewentualnie 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
masa:
50 g masła
1/4 szkl mleka
1/4 szkl cukru
3/4 szkl mleka w proszku
1/2 słoika dżemy wiśniowego lub porzeczkowego
do dekoracji:
czekolada
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania przepisu:
Wielkanocna Tarta
1.
Ciasto kruche
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut.
Spód pieczemy w 200 stop przez 20 minut.
Masa
2. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, z ściągamy z gazu i dodajemy mleko w proszku, dokładnie mieszamy aby grudek nie było.
Złożenie
3. Na upieczony spód wykładamy dżem, na niego masę mleczną. Wierzch zastygniętej masy ozdabiamy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Tarta najlepiej smakuje na 2 - 3 dzień.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze