Wielkanocna szynka z kabanosem

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szynka w kropki. Polecam zaskoczymy gości podając taką szyneczkę na świątecznym stole. Można ją jeść na ciepło i zimno.

  • 6 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg mięsa od szynki
    100 g kabanosów cienkich

    zalewa:
    2 litry wody
    2 łyżki soli
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    1 łyżeczkę kolendry
    1/2 łyżeczki jałowca
    1/2 łyżeczki gorczycy


    marynata:
    1 łyżeczka papryki czerwonej
    1/2 łyżeczki jałowca
    1/2 łyżeczki kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Wielkanocna szynka z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie przyprawy z zalewy i gotuję zalewę pięć minut od zagotowania. Do gotującej zalewy wkładam szynkę, zmniejszam płomień, szynka ma się nie gotować a tylko parzyć godzinę.

    Po wyjęciu za zalewy szynkę studzę, zdejmuję siatkę. W szynce robię dziurki na całej długości za pomocą drewnianej okrągłej rączki od długiej łyżki. Wkładam w nie kabanosy. Składniki marynaty rozkruszam w moździerzu i nacieram szynkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w brytfannie temp 180 stopni i piekę godzinę.Do brytfanny wlewam 1/2 szklanki wody. Po 30 minutach pieczenia zdejmuję pokrywę brytfanny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabanosy Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować