Pyszna, soczysta, mięciutka szyneczka do chleba po prostu idealna.
Składniki:
ok 1,2 kg szynki
Na marynatę:
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
4 ząbki czosnku
4 łyżki soli peklowej
2 litry wody
Wielkanocna szynka pieczona do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól peklową, ostudzić. Do ostudzonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć nożem kratę i wsadzić do marynaty na 2 dni.
2.Szynkę wyciągnąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natrzeć szynkę. Szynkę również natrzeć wszystkimi przyprawami. Włożyć do woreczka do pieczenia, wlać wodę, zamknąć woreczek. Wsadzić szynkę do piekarnika i piec ok. 80 min. w temp. 180*C. 20 min przed końcem pieczenia rozciąć woreczek aby szynka mogła się zrumienić. Pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze