REKLAMA

Wielkanocna szynka pieczona do chleba

wyświetlono: 20911 | dodany do książki kucharskiej: 25 | polecenia: 1

Pyszna, soczysta, mięciutka szyneczka do chleba po prostu idealna.

opublikowany: 30.03.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • ok 1,2 kg szynki
    Na marynatę:
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 ziarna czarnego pieprzu
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki soli peklowej
    2 litry wody

    Przyprawy do szynki:
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka vegetty
    1 łyżeczka sosu sojowego
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki tymianku

    Dodatkowo:
    woreczek do pieczenia
    1/3 szklanki wody
Ocena:

(średnia 5 z 189 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • peklowanie szynki 1. Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól peklową, ostudzić. Do ostudzonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć nożem kratę i wsadzić do marynaty na 2 dni.
  • Upieczona szynka 2. Szynkę wyciągnąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natrzeć szynkę. Szynkę również natrzeć wszystkimi przyprawami. Włożyć do woreczka do pieczenia, wlać wodę, zamknąć woreczek. Wsadzić szynkę do piekarnika i piec ok. 80 min. w temp. 180*C. 20 min przed końcem pieczenia rozciąć woreczek aby szynka mogła się zrumienić. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Wielkanocna szynka 3. Smacznego!

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Szynka do chleba

Domowa wędlina najlepsza na świecie.

kategoria: Pieczywo Przystawki Wędliny Szynki opublikowany: 12.01.2016 | wyświetlono: 1030 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 1
Dodane przez: Wioleczka1

Szynka gotowana do chleba

Polecam smaczną soczystą szynkę do chleba

kategoria: Pieczywo opublikowany: 16.03.2016 | wyświetlono: 1674 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE