wielkanocna szynka w galarecie

4.97 (163 ocen)

  • 40 min

Pięknie będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Lekki i bardzo smaczny dodatek do pieczywa.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 gramów szynki wieprzowej
    2 garście mrożonki marchewki z groszkiem
    1 jajo na twardo
    mała puszka kukurydzy
    3 łyżki pokrojonych na plasterki marynowanych pieczarek
    około 0,6 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
    sól, pieprz
    4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.97 (163 ocen)

Wielkanocna szynka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić w kostkę. Marchewkę z groszkiem ugotować w lekko osolonej wodzie.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę.
    Warzywa w szynką i pieczarkami wymieszać.
    Jajo pokroić na plastry, poukładać je na dnie foremki babkowej bez kominka o średnicy 24 cm, zalać żelatyną tylko w takiej ilości, by lekko przykryła jajo, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Następnie dosypać warzywa z szynką i pieczarkami, zalać resztą bulionu z żelatyną, schłodzić i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Porady

Aby galareta idealnie „ wyskoczyła” nam z foremki należy na krótką chwilkę foremkę zanurzyć w misce z ciepłą wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować