szynka- ok 7 kg u mnie
5 litrów wody ( aby zakryła mięso)
sól- tyle aż wypłynie jajko
5 dag saletry
2 ząbki czosnku
kilka ziaren pieprzu
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela ang
dodatkowo:
majeranek, sól, pieprz mielony- do natarcia mięsa
Wędzona szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Mięso kroimy na kawałki wielkości takiej jakie chcemy uwędzić. Nacieramy majerankiem, solą, pieprzem. Odkładamy na min dwie godz do lodówki.
* Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją z przyprawami. Do wody stopniowo dodajemy soli, mieszamy. Dodajemy tyle aby surowe jajko wrzucone do wody pływało, może delikatnie się tylko topić. Dodajemy też saletrę. Kiedy solanka będzie zimna, wkładamy do niej mięso. Trzymamy w niej mięso 4-5 dni.
* Po wyjęciu z solanki mięso delikatnie osuszamy, wkładamy w siatki wędliniarskie. Wędzimy.
Komentarze