WĘDZONA SZYNKA

0 (0 ocen)

  • 90 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie ma to jak dobra, swojska wędzonka

  • 90 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • szynka- ok 7 kg u mnie
    5 litrów wody ( aby zakryła mięso)
    sól- tyle aż wypłynie jajko
    5 dag saletry
    2 ząbki czosnku
    kilka ziaren pieprzu
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela ang
    dodatkowo:
    majeranek, sól, pieprz mielony- do natarcia mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Wędzona szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Mięso kroimy na kawałki wielkości takiej jakie chcemy uwędzić. Nacieramy majerankiem, solą, pieprzem. Odkładamy na min dwie godz do lodówki.
    * Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją z przyprawami. Do wody stopniowo dodajemy soli, mieszamy. Dodajemy tyle aby surowe jajko wrzucone do wody pływało, może delikatnie się tylko topić. Dodajemy też saletrę. Kiedy solanka będzie zimna, wkładamy do niej mięso. Trzymamy w niej mięso 4-5 dni.
    * Po wyjęciu z solanki mięso delikatnie osuszamy, wkładamy w siatki wędliniarskie. Wędzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować