Szynka wędzona to wspaniała wędlina. Jest pyszna na kanapki, ale można też dodawać ją na przykład do sałatek. Taka domowa szynka wędzona jest dużo lepsza niż ze sklepu – w końcu sami dokładnie wiemy, co dodaliśmy do zalewy, nie potrzebujemy też konserwantów i polepszaczy smaku. Sprawdź przepis na szynkę wędzoną!
4.33 (219 ocen)
Szynka wędzona domowym sposobem smakuje lepiej niż ta kupna. Dlaczego? Przede wszystkim rzeczywiście wędzimy ją w prawdziwym drzewnym dymie. Bardzo często wędzone wędliny w sklepach są takie tylko z nazwy, a ich smak uzyskuje się przez dodanie aromatu dymu wędzarniczego. Szynka własnej roboty wędzona smakuje po prostu najlepiej!
Inną propozycją jest przygotowanie domowej wędliny w szynkowarze. To poręczne urządzenie, dzięki któremu z łatwością zrobicie nie tylko szynkę, ale i pasztet czy boczek.
Wróćmy jednak do wędzenia. Marynata do szynki wędzonej to element, który odpowiedzialny jest za jej smak. Warto dodać do niej ulubione przyprawy. W naszym przepisie znajdziecie zestaw podstawowy: liście laurowe, kolorowy pieprz, gorczycy i ziele angielskie. Ciekawym dodatkiem są też ziarna kolendry, które dodają lekko korzennego smaku.
Zalewa do szynki wędzonej zawiera też sól peklową. Użycie tego typu soli sprawi, że nasza szynka wędzona będzie miała różowy kolor, a mięso będzie wyjątkowo soczyste. Sól peklowa działa konserwująco i to jej zawdzięczamy smaczną konsystencję mięsa.
Wędzenie szynki wieprzowej jest bardzo proste i warto zrobić to w domowych warunkach. Taka szynka wędzona będzie pyszna!
Komentarze