Szynka wędzona wieprzowa

4.33 (219 ocen)

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Szynka wędzona to wspaniała wędlina. Jest pyszna na kanapki, ale można też dodawać ją na przykład do sałatek. Taka domowa szynka wędzona jest dużo lepsza niż ze sklepu – w końcu sami dokładnie wiemy, co dodaliśmy do zalewy, nie potrzebujemy też konserwantów i polepszaczy smaku. Sprawdź przepis na szynkę wędzoną!

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • szynka wieprzowa "kulka" porcje około 1,5 kg

    na litr zimnej wody 60 g soli peklowej *

    2-3 liście laurowe
    łyżeczka kolorowego pieprzu
    łyżeczka gorczycy
    łyżeczka ziaren kolendry
    3-4 ziela angielskie

    siatka wędzarnicza
    nastrzykiwarka

    *ilość soli zależy od producenta soli, zawsze należy sprawdzić na opakowaniu sugerowany sposób użycia
    *do peklowania warto użyć przefiltrowanej wody
Wystaw ocenę:

4.33 (219 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szynka wędzona wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym emaliowanym garnku rozpuszczamy sól peklową (na litr zimnej wody wsypać 60g soli peklowej). Dokładnie rozmieszać. Solanki powinno być tyle by pokryła całe mięso.
  • 2. Do garnuszka wlewamy litr solanki i dodajemy zioła. Mieszankę gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 5 minut. Mieszankę chłodzimy.
  • 3. Mięso przed włożeniem do solanki nastrzykujemy aromatyczną mieszanką ziołową. Następnie mięso przekładamy do solanki. Resztę ziół i pozostałą mieszankę ziołową wlewamy do solanki. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień.
  • 1. Mięso wkładamy do woreczka; 2.Przycinamy siatkę wędzarniczą; 3.Wkładamy mięso do siatki wędzarniczej; 4.Mięso włożone do siatki; 5-6. Rozcinamy woreczek,7. Wyciągamy woreczek. 8.Woreczek wyciągnięty, mięso ułożone do siatki wędzarniczej i gotowe do węd 4. Zapeklowane mięso przed wędzeniem osuszamy i przekładamy do siatki wędzarniczej. W celu łatwego włożenia mięsa do siatki, należy mięso włożyć do foliowego woreczka i razem z woreczkiem włożyć do siatki wędzarniczej. Gdy mięso jest już w siatce rozcinamy woreczek i go wyciągamy. Końce sitaki zawiązujemy.
  • 5. Tak przygotowane mięso należy wędzić około 3-4 godzin w dymie z drewna z okorowanych drzew liściastych.
  • 6. Uwędzone szynki przed podaniem należy jeszcze sparzyć. Mięso parzymy we wrzątku, woda powinna tylko lekko mrugać, pół godziny na 1 kg mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Szynka wędzona – przepis prosty

Szynka wędzona domowym sposobem smakuje lepiej niż ta kupna. Dlaczego? Przede wszystkim rzeczywiście wędzimy ją w prawdziwym drzewnym dymie. Bardzo często wędzone wędliny w sklepach są takie tylko z nazwy, a ich smak uzyskuje się przez dodanie aromatu dymu wędzarniczego. Szynka własnej roboty wędzona smakuje po prostu najlepiej!

Inną propozycją jest przygotowanie domowej wędliny w szynkowarze. To poręczne urządzenie, dzięki któremu z łatwością zrobicie nie tylko szynkę, ale i pasztet czy boczek. 

Wróćmy jednak do wędzenia. Marynata do szynki wędzonej to element, który odpowiedzialny jest za jej smak. Warto dodać do niej ulubione przyprawy. W naszym przepisie znajdziecie zestaw podstawowy: liście laurowe, kolorowy pieprz, gorczycy i ziele angielskie. Ciekawym dodatkiem są też ziarna kolendry, które dodają lekko korzennego smaku. 

Jak zrobić szynkę wędzoną?

Zalewa do szynki wędzonej zawiera też sól peklową. Użycie tego typu soli sprawi, że nasza szynka wędzona będzie miała różowy kolor, a mięso będzie wyjątkowo soczyste. Sól peklowa działa konserwująco i to jej zawdzięczamy smaczną konsystencję mięsa.

Wędzenie szynki wieprzowej jest bardzo proste i warto zrobić to w domowych warunkach. Taka szynka wędzona będzie pyszna!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować