Szynka wieprzowa, parzona, wędzona

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna szynka. Parzona, wędzona w garnku na zrębkach śliwa/buk. Postanowiłam uwędzić najpierw sparzoną szynkę. Wyszła smakowita.

logo
  • 30 porcje
  • 900min
  • Średni

Składniki

Surowiec:

szynka wieprzowa 1,2 kg

Solanka:

peklosól 80 g
cukier 10 g
liście laurowe połamane 5-6 szt.
ziele angielskie 12 szt.
czosnek pół główki
woda 1 litr

Sposób przygotowania przepisu:

Szynka wieprzowa, parzona, wędzona

  • Szynka wieprzowa, parzona, wędzona.1. Peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw. Szynkę zapeklowałam na mokro na 6 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temperaturze 6- 8 stopni Celsjusza.
  • Szynka wieprzowa, parzona, wędzona.2. Parzenie:

    Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut.Następnie obniżamy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do ugotowania szynki i osiągnięcia 68 stopni Celsjusza wewnątrz szynki.
  • Szynka wieprzowa, parzona, wędzona.3. Wędzenie:

    Ociekniętą i osuszoną szynkę wędzimy w 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Uwędzoną szynkę wieszamy na kiju do ostudzenia. Ostudzoną wkładamy do lodówki na noc.
  • Szynka wieprzowa, parzona, wędzona.4. Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wedlina_domowadomowe_wędlinyszynka_na_świętaszynka_parzona_wędzonaswojskie_jadłoswojskie_wędliny

Komentarze

Podobne przepisy

wędzona szynka

Dodane przez: majka190382

WĘDZONA SZYNKA

Nie ma to jak dobra, swojska wędzonka

Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru

Dodane przez: Czarek

Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru

Bardzo smaczna wędlina, idealna...

Wędzony wieprzowy schab, podpiekany.

Dodane przez: weronika63

Wędzony wieprzowy schab, podpiekany

Uwędzony wieprzowy schab bez kości....

Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany

Dodane przez: weronika63

Schab wieprzowy bez kości wędzony podpiekany

Bardzo smaczna, soczysta wędlinka...

kiełbasa

Dodane przez: Kasja1986

Kiełbasa z karkówki i szynki wieprzowej

Domowa wędzona kiełbasa wybornie...

Baleron parzony

Dodane przez: Czarek

Baleron parzony

Bardzo smaczny baleron, parzony,nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE