Szynka wieprzowa, parzona, wędzona

0 (0 ocen)

  • 15 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczna szynka. Parzona, wędzona w garnku na zrębkach śliwa/buk. Postanowiłam uwędzić najpierw sparzoną szynkę. Wyszła smakowita.

  • 15 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    szynka wieprzowa 1,2 kg

    Solanka:

    peklosól 80 g
    cukier 10 g
    liście laurowe połamane 5-6 szt.
    ziele angielskie 12 szt.
    czosnek pół główki
    woda 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka wieprzowa, parzona, wędzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka wieprzowa, parzona, wędzona. 1. Peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw. Szynkę zapeklowałam na mokro na 6 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temperaturze 6- 8 stopni Celsjusza.
  • Szynka wieprzowa, parzona, wędzona. 2. Parzenie:

    Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut.Następnie obniżamy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do ugotowania szynki i osiągnięcia 68 stopni Celsjusza wewnątrz szynki.
  • Szynka wieprzowa, parzona, wędzona. 3. Wędzenie:

    Ociekniętą i osuszoną szynkę wędzimy w 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Uwędzoną szynkę wieszamy na kiju do ostudzenia. Ostudzoną wkładamy do lodówki na noc.
  • Szynka wieprzowa, parzona, wędzona. 4. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować