Szynka wędzona metodą na mokro

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oto kolejna moja wędlinka . Szyneczka wędzona na mokro jest mięciutka, mięsko delikatne i bardzo kruche. Można się nią zajadać i delektować .

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso różne 12,5 kg,(u mnie schaby, szynki oraz boczek świeży i 3 polędwiczki),
    sól peklowa 600 g,
    sól kamienna 300 g,
    cukier 60 -70 g,
    liście laurowe 10 szt,
    ziele angielskie około 15 ziarenek,
    pieprz czarny rozgnieciony w moździerzu około 15g,
    czosnek duża główka,

    Dodatkowo ;
    siatka wędliniarska
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Szynka wędzona metodą na mokro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso od szynki oczyszczamy z zbędnego tłuszczu, myjemy i osuszamy.
    Przekładamy do dużego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką.
    Mięso musi być całkowicie przykryte solanką, odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 7 -8 dni.
    Po tym czasie mięsko wyjmujemy, osuszamy i wkładamy do specjalnych siatek wędliniarskich.
    Wieszamy na drewnianych kijach do przesuszenia na około 2 -3 godziny.
    Następnie przewieszamy do nagrzanej wędzarni do 40 stopni i suszymy jeszcze 40 minut przy otwartych drzwiczkach.
    Po tym czasie drzwiczki zamykamy podnosimy temperaturę do 60 stopni i wędzimy około 4 do 5 godzin.
    Wyjmujemy i parzymy w gorącej wodzie około 2 godzin na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
    Zostawiamy w wodzie do całkowitego wystudzenia.
    Po wystudzeniu osuszamy papierowym ręcznikiem lub wieszamy na kije do odcieknięcia.

    Solanka przygotowana na 12,5 kg. mięsa ; szynki, schaby, boczek:

    Do garnka wlewamy około 10 litrów wody, gotujemy i studzimy.
    Do wystudzonej wody dodajemy sól peklową, sól kamienną oraz cukier.
    Mieszamy do rozpuszczenia składników.

Porady

Jeżeli do solanki wkładamy polędwiczki to pamiętajmy że po 3 dniach są już gotowe do wędzenia. Czas przygotowania + czas wędzenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować