Wędlinka drobiowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
2.Podudzia oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki.
Do miski przełożyć mięsa, posypać żelatyną, oraz przyprawami i solą peklowaną, wlać wodę i dobrze wymieszać.
3.Mięso włożyć do woreczka, dobrze zawinąć worek, włożyć zawartość do szynkowaru, zamknąć szynkowar i odstawić na całą noc do lodówki.
4.Następnego dnia, przełożyć szynkowar do wysokiego garnka, wlać wodę i parzyć przez około godziny.
Woda nie może się zagotować.
5.Po godzinie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić go w zimnej wodzie i z powrotem do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjąć wędlinę z woreczka i położyć na talerzu.
Smacznego !
Komentarze