Wędlinka drobiowa z szynkowara

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wędliny domowe są najlepsze, lepsze od tych kupowanych w sklepie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podudzia drobiowe - 5 szt
    piersi z kurczaka -760 g
    sól peklowana - 20 g
    żelatyna - 3 łyżeczki
    woda - 100 ml
    papryka słodka - 1 łyżeczka
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Wędlinka drobiowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
  • 2. Podudzia oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki.
    Do miski przełożyć mięsa, posypać żelatyną, oraz przyprawami i solą peklowaną, wlać wodę i dobrze wymieszać.
  • 3. Mięso włożyć do woreczka, dobrze zawinąć worek, włożyć zawartość do szynkowaru, zamknąć szynkowar i odstawić na całą noc do lodówki.
  • 4. Następnego dnia, przełożyć szynkowar do wysokiego garnka, wlać wodę i parzyć przez około godziny.
    Woda nie może się zagotować.
  • 5. Po godzinie wyjąć szynkowar z wody, ostudzić go w zimnej wodzie i z powrotem do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć wędlinę z woreczka i położyć na talerzu.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować