REKLAMA

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem

wyświetlono: 289811 | dodany do książki kucharskiej: 37 | polecenia: 2

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem w ten sposób przygotowywała moja babcia i piecze moja mama. Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą.

opublikowany: 11.11.2019
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1,2 kg surowego boczku bez skóry i żeber (ale z kilkoma chrząstkami)
    lekko czubata łyżeczka soli
    2 spore ząbki czosnku
    majeranek otarty
Ocena:

(średnia 5 z 163 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Surowy boczek i czosnek z solą 1. Boczek opłukałam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem.
    Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę i dokładnie utarłam z solą. Natarłam nim boczek ze wszystkich stron. Oprószyłam majerankiem, odłożyłam do zamykanego próżniowo naczynia i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • Boczek w foremce 2. Foremkę niewiele większą od kawałka boczku wyłożyłam folią aluminiową, przełożyłam do niej mięso, podlałam niewielką ilością wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200* z termoobiegiem.
    Piekłam 35 minut, od czasu do czasu dolewając odparowaną wodę, po czym odwróciłam go na drugą stronę i piekłam kolejne 35 minut. Jeśli boczek za mocno się rumieni, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
    Upieczone mięsko wystudziłam, zawinęłam w folię aluminiową i wstawiłam do lodówki. Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem po wystygnięciu będzie idealnym dodatkiem do kanapek.

Notka redakcyjna

Zobacz też: pyszna karkówka pieczona

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem Dodane przez: AnetaJ


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bilcia 142603700_1593156007553903_5571142881001482249_n

Boczek z majerankiem i czosnkiem

Pyszne jako mięsko ale także doskonałe jako wędlina na kanapki.

kategoria: Dania główne kanapki Wędliny opublikowany: 20.08.2015 | wyświetlono: 1486 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: justi2401 ja

Boczek pieczony z czosnkiem i ziołami

Wspaniała domowa wędlinka. Idealnie smakuje z ćwikłą i chrzanem.

kategoria: Przystawki Wędliny opublikowany: 27.12.2014 | wyświetlono: 4415 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Boczek pieczony z czosnkiem

nie ma przy nim dużo pracy a jest bardzo smaczny

kategoria: kanapki Wędliny opublikowany: 03.05.2019 | wyświetlono: 579 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE