Wędlina drobiowa z szynkowara

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Idealna domowa wędlina na kanapki. Smakuje wybornie.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cała pierś z kurczaka ( 442 gramy)
    5 górnych części z udek ( pałki zawsze odkładam do upieczenia), (waga bez kości- 766 gram)
    2 łyżeczki peklosoli
    Ok.1,5 łyżeczki soli naturalnej grubej
    0,5 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 pełna łyżeczka żelatyny
    Pieprz młotkowany z kolendrą
    2 ząbki czosnku
    Majeranek ( 1 czubata łyżeczka)
    Słodka mielona papryka ( 1 łyżeczka)
    Przyprawa do kurczaka i drobiu ( 0,5 łyżeczki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędlina drobiowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet i mięso oddzielone od kości pokroić w 2 cm kostkę i pobić je trochę tłuczkiem a skórę zemleć lub posiekać.
    Do mięsa dodać sól peklową i sól naturalną, wymieszać i wygnieść razem, przykryć folią i na dobę wynieść w chłodne miejsce.
    Na drugi dzień mięso doprawić czosnkiem, pieprzem i majerankiem.
    W gorącej wodzie rozpuścić cukier i żelatynę, wystudzić i dodać do mięsa.
    Wygniatać dokładnie, aż mięso wchłonie cały płyn.
    Do szynkowara włożyć woreczek foliowy i przełożyć do niego mięso dokładnie ubijając i wypychając powietrze. Postukać troszkę szynkowarem o blat.
    Zawiązać i docisnąć sprężyną. Zamknąć szynkowar i wynieść ponownie w chłodne miejsce na 12 godzin.
    Następnie wstawić szynkowar do garnka.
    Włożyć w otwór termometr.
    Wlać tyle wody, aby była poniżej zamknięcia, ale ma być powyżej wysokości jaką zajmuje mięso w szynkowarze.
    Podobnie jak pasteryzujemy przetwory.
    Parzyć 1,5 godziny w temperaturze 80 – 90 st
    Następnie zestawić garnek z ognia i wynieść do zimnego pomieszczenia.
    Kiedy woda wystygnie całkowicie wyjąć szynkowar z wody i odstawić jeszcze na kilka godzin.
    Dopiero wtedy otworzyć szynkowar, wyjąć wędlinę i rozkoszować się jej smakiem.

Porady

Jak już pisałam, gdy kupuję całe udka, dzielę je na 2 części, tak, aby mieć większe pałki niż te gotowe ze sklepu i odkładam je do upieczenia, górne części patroszę i mięso używam na wędlinę lub gulasz drobiowy a na kościach i warzywach gotuję bulion, który potem wykorzystuję do zup kremowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować