Szynka drobiowa z szynkowara

4.47 (177 ocen)

Jest to wędlinka wymyślona prze zemnie z tego co akurat było w mojej lodówce. Wyszła bardzo smaczna.Szczerze polecam.

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka (ok. 1 kg )
    1 podwójna pierś z kurczaka (ok.0,5 kg )
    2 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka białego pieprzu
    100 ml. wody
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    1 płaska łyżeczka cukru pudru
    3 płaskie łyżeczki peklosoli
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szynka drobiowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka obrać ze skóry i oddzielić mięso od kości tak aby powstały dosyć duże kawałki. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Skórę zmielić w maszynce ,lub drobno pokroić. Piersi pokroić w grubą kostkę. Wszystko razem włożyć do miski i wymieszać z solą peklowaną. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodać posiekany czosnek i resztę składników rozpuszczonych w wodzie..Upchać ciasno w szynkowarze i wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin. Parzyć w gorącej wodzie (80 st.) przez 2 godziny. Ostudzić w zimnej wodzie i włożyć szynkowar do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować