Warstwowa jajeczna sałatka z groszkiem i chrupiącą rzodkiewką

4.51 (176 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Warstwowa jajeczna sałatka z szynką w towarzystwie delikatnie pikantnej, chrupiącej rzodkiewki, zielonego groszku, świeżego szczypiorku oraz aromatycznego wędzonego sera jest idealna na każdą okazję i w mgnieniu oka znika z talerzy domowników.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    200g zielonego, mrożonego groszku
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    250g szynki konserwowej
    200g żółtego sera wędzonego
    1 pęczek szczypiorku
    2 pęczki rzodkiewki
    4 łyżki majonezu
    3 łyżki śmietany 18%
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Warstwowa jajeczna sałatka z groszkiem i chrupiącą rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
  • 3. Szynkę i żółty ser pokroić w równą niedużą kostkę.
  • 4. Szczypiorek drobno posiekać, a rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Sos:
    Majonez i śmietanę wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 6. W salaterce sałatkę układać warstwowo: kukurydza, sos, szczypiorek, szynka, sos, żółty ser, zielony groszek, sos, jajka, sól, pieprz i na wierzchu starta rzodkiewka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować