Udziec z sarny

4.48 (162 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam dziczyznę i nikt tego nie zmieni. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść mięsa z dziczyzny to koniecznie musicie kiedyś spróbować ,a przekonacie się,że jest bardzo smaczna. Jej smak głównie zależy od dobranie odpowiednich przypraw i marynowania.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Udziec z sarny
    przyprawy do dziczyzny, czosnek, majeranek , jałowiec, sól, cząber, czarny pieprz.
    czerwone wino ok 300ml
    olej
    masło
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec Szynki

Udziec z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udziec z sarny 1. Mięso z sarny obficie nacieramy wszystkimi przyprawami , polewamy olejem i nadal wcieramy przyprawy. Nakłuwamy mięso w kilku miejscach i pozostawiamy w zamkniętym pojemniku przez 24 godziny w lodówce. Przynajmniej 3 razy musimy powtórzyć w tym czasie nacieranie mięsa sokami powstałym z marynaty.
    Następnie wkładamy nasze mięso do żeliwnej brytfanny i opiekamy z każdej strony na oleju z dodatkiem masła. W między czasie podlewamy nasze mięso wodą i winem. Smażymy przynajmniej przez 2 godziny. Mięso musimy lekko przypiec aby wydobyć aromat do sosu i uzyskamy piękną skórkę.

Porady

Mięso smażymy zawsze tak długo ile mięso ważyło w przeliczeniu na 1kg mięsa smażymy 1 godzinę, 2kg mięsa 2 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Mięso Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować