Udziec z sarny w czerwonym winie

  • wyświetlono: 2883 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nigdy nie robiłam ani nie jadłam mięsa z sarny, tak że miałam niezły dylemat jak go przyrządzić....w rezultacie, po rodzinnej naradzie powstała wykwintna pieczeń w pysznym, winnym sosie.

1545998009610

Składniki

ok. 1 kg miesa z udźca sarny
• 1/2 kg dość tłustego boczku świeżego
• smalec i masło klarowane do obsmażenia mięsa
• marynata:
• 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
• 3/4 szklanki wody
• liść laurowy, 5 ziaren jałowca
• 2 małe cebule
• 1 średnia marchewka
• do sosu:
• 150 ml. słodkiej śmietanki 12 %
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżka borówek ze słoika
• sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Udziec z sarny w czerwonym winie

  • image-1rmfwkj1. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Wymieszać wino z wodą, dodać do niego marchew, cebulę, liść laurowy, ziarna jałowca, 1/4 łyżeczki soli i tylko zagotować, następnie ostudzić zalewę i umieścić w niej oczyszczone z błon mięso, całość wstawić do lodówki na 2 doby.
    Mięso należy przewracać przynajmniej 2 razy dziennie.
    Po tym czasie je wyjąć z marynaty, osuszyć w ręczniku papierowym i obsmażyć z każdej strony na mieszance masła i smalcu.
  • image-0bgows12. Boczek naciąć w poprzek, tak aby powstał jeden duży płat, natrzeć go solą i pieprzem, ułożyć na nim zrumienione mięso, dokładnie zwinąć i obwiązać sznurkiem bawełnianym.
  • image-17r3hkp3. Umieścić w brytfannie (z pokrywą), podlać częścią przecedzonej marynaty i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec pod przykryciem ok. 1,5 - 2 godzin w temp. 180 stopni, podlewając marynatą aż do jej wyczerpania.
    Na pół godziny przed końcem, zdjąć pokrywę i pozwolić aby pieczeń dobrze się zrumieniła.
  • image-0vd42p84. Kiedy już jesteśmy pewni, że mięso jest miękkie, wyjąć je z brytfanny i po lekkim ostudzeniu zdjąć delikatnie sznurek, potem pokroić na plastry.
  • 5. Do sosu dodać łyżkę borówek, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, szczyptę cukru i w razie potrzeby sól i świeżo mielony pieprz.

    Pokrojoną w plastry pieczeń podać z sosem.

    Smacznego życzę !!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakidanie świątecznekuchnia polskasarninadziczyznapieczeń z udźca

Komentarze

Podobne przepisy

zrazy z kurkami w czerwonym winie

Dodane przez: joanna1974

zrazy z kurkami w czerwonym winie

na niedzielny obiad polecam zrazy...

Karczek w czerownym winie

Dodane przez: Ola1984

Karczek duszony w czerwonym winie

Pyszne, rozpływające się w ustach...

image-1dnefqv

Dodane przez: Mniam1

Udziec indyka z papryką czerwoną

Indyk to jedno z najsmaczniejszych...

Karkówka duszona w czerwonym winie

Dodane przez: Monika Matysiak

KARKÓWKA DUSZONA W CZERWONYM WINIE

Kruche, delikatne mięso w bardzo...

Kurczak w czerwonym winie z daktylami

Dodane przez: igraszki losu

Kurczak w czerwonym winie z daktylami

Soczysty kurczak w pysznym sosie...

image-1gh7pl0

Dodane przez: paolineczka

Kacza pierś w czerwonych owocach z winem

Dziś propozycja na obiad troszkę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE