Pieczeń z sarny

4.49 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta potrawa od wielu już lat pojawia się na naszym świątecznym stole. Według tego przepisu przygotowywała sarninę jeszcze moja mama.

Składniki:

  • ● 4 kg sarniny w kawałku
    ● duży płat boczku wieprzowego
    ● 15 dag marchwi
    ● 15 dag pietruszki
    ● 15 dag selera
    ● 30 dag cebuli
    ● 150 ml oleju
    ● 10 dag cukru
    ● 3 listki laurowe
    ● 6 ziaren ziela angielskiego
    ● 10 dkg soli
    ● 20 dag smalcu
    ● sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń z sarny 1. Warzywa ścieramy na tarce
    o dużych oczkach, selera i cebulę
    drobno siekamy, mieszamy
    z olejem i zmiażdżonymi przyprawami,
    cukrem i solą. Gnieciemy,
    aż puszczą sok.
  • Pieczeń z sarny 2. Mięso z sarny oczyszczamy
    i rozkrawamy na duży niezbyt
    gruby płat. Nacieramy częścią
    warzyw i razem z boczkiemwkładamy
    do kamionkowego
    lub porcelanowego naczynia.
    Obkładamy pozostałymi warzywami
    i na 2-3 dni odstawiamy
    w chłodne miejsce.
  • Pieczeń z sarny 3. Mięso oczyszczamy z warzyw,
    solimy i pieprzymy. Na
    środku mięsa układamy płat
    boczku i ciasno zwijamy. Obwiązujemy
    sznurkiem. W brytfance
    rozgrzewamy smalec i na dużym ogniu obsmażamy mięso
    ze wszystkich stron. Smalec odlewamy.
    Mięso wkładamy do
    brytfanki, podlewamy wodą
    i pieczemy w temp. 180 °C ok.
    2 godzin (albo dłużej, jeśli kawałek
    mięsa jest większy), podlewając
    wytopionym sosem co
    kilkanaście minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować