Ta potrawa od wielu już lat pojawia się na naszym świątecznym stole. Według tego przepisu przygotowywała sarninę jeszcze moja mama.
Składniki:
● 4 kg sarniny w kawałku
● duży płat boczku wieprzowego
● 15 dag marchwi
● 15 dag pietruszki
● 15 dag selera
● 30 dag cebuli
● 150 ml oleju
● 10 dag cukru
● 3 listki laurowe
● 6 ziaren ziela angielskiego
● 10 dkg soli
● 20 dag smalcu
● sól i pieprz do smaku
Pieczeń z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa ścieramy na tarce
o dużych oczkach, selera i cebulę
drobno siekamy, mieszamy
z olejem i zmiażdżonymi przyprawami,
cukrem i solą. Gnieciemy,
aż puszczą sok.
2.Mięso z sarny oczyszczamy
i rozkrawamy na duży niezbyt
gruby płat. Nacieramy częścią
warzyw i razem z boczkiemwkładamy
do kamionkowego
lub porcelanowego naczynia.
Obkładamy pozostałymi warzywami
i na 2-3 dni odstawiamy
w chłodne miejsce.
3.Mięso oczyszczamy z warzyw,
solimy i pieprzymy. Na
środku mięsa układamy płat
boczku i ciasno zwijamy. Obwiązujemy
sznurkiem. W brytfance
rozgrzewamy smalec i na dużym ogniu obsmażamy mięso
ze wszystkich stron. Smalec odlewamy.
Mięso wkładamy do
brytfanki, podlewamy wodą
i pieczemy w temp. 180 °C ok.
2 godzin (albo dłużej, jeśli kawałek
mięsa jest większy), podlewając
wytopionym sosem co
kilkanaście minut.
Komentarze