mielony z sarny

4.5 (184 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

jest to danie dla myśliwych, ale nie tylko. obecnie można w wielu sklepach zakupić dziczyznę. mielony jest pyszny, a z racji tego, że sarna jest mięsem chudym, należy je nieco natłuścić. pyszne i eleganckie danie

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa z sarny
    30 dag słoniny
    3 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    5 jajek
    Bułka namoczona w mleku
    Odrobina bułki tartej
    Sól, pieprz, przyprawa do dziczyzny, papryka mielona
    Ogórek kiszony, papryka żółta i czerwona
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielony z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielony z sarny z ziemniaczkami i ćwikłą 1. Mięso z sarny zmielić razem ze słoniną, czosnek i cebulę również przepuścić przez maszynkę, aby nie było wyczuwalnych kawałków, a pozostał smak. Wyrobić z jajkami, bułką i przyprawami. Jeśli okaże się, że masa jest zbyt wolna, dodać bułki tartej. Uformować kotlety nadziewając papryką oraz ogórkiem kiszonym. Obsmażyć na patelki z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp 150 stopni przez ok 35 minut bez termoobiegu. Podawać z ziemniakami i buraczkami.

Porady

jeśli nie masz dostępu do dziczyzny, możesz zastąpić ją królikiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować