Udziec z sarny pieczony

4.47 (150 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Dziczyzna to bardzo dobre i zdrowe mięso. My lubimy takie mięso z lekką nutą słodyczy.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • udziec ( mrożony ok 2 miesiące )


    mikstura
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki musztardy
    3 łyżki miodu prawdziwego
    sok z cytryny
    1/4 szkl oleju
    2 łyżki majeranku
    sól

    250 ml miodu pitnego ( trójniaka)
    garść jałowca

    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec

Udziec z sarny pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przykrywa gęsiarki z ,,naczynkiem,, na tłuszcz 1. Udziec umyć ,oczyścić, osuszyć i natrzeć miksturą z w/w składników. Pozostawić w lodówce na noc. Mięso ułożyć w gęsiarce i wlać miód pitny, wsypać jałowiec. Masło umieścić w ,,naczynku,, z dziureczką, które jest na wieku gęsiarki. Masło powolutku będzie kapało na mięsiwo. Dziczyzna to chude mięso, dlatego potrzebny jest tłuszcz. Oczywiście można położyć masło na mięsiwie i co jakiś czas polewać pieczeń powstałym sosem. Pieczenie ok 3 godz - 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować