Kotlety mielone z sarny

4.44 (169 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jedzmy dziczyznę bo jest smaczna i zdrowa. Można ją kupić bez problemu,a jej cena nie jest aż tak wysoka jak to się powszechnie uważa. Kotlety mielone z sarny są soczyste i delikatne w smaku(nie należy przesadzać z przyprawami)wystarczą sól i pieprz.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag sarniny(może być łopatka,szynka lub kawałki)
    1 średnia cebula
    3 łyżki jasnej kaszki orkiszowej
    3 jajka
    3 łyżki oleju o neutralnym smaku
    sól i pieprz
    masło klarowane lub smalec gęsi do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso,cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Do mielonego mięsa dodajemy olej, kaszkę orkiszową, jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem, krótko mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, tak by mięso delikatnie skwierczało (po około 5 minut z każdej strony).Podajemy np. z kaszą gryczaną i buraczkami.

Porady

Kaszkę orkiszową można zastąpić pszenną bułką namoczoną w mleku i odciśniętą.Kotlety dobrze smakują również na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować