Udziec z indyka w sosie wiśniowym

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis, a efekt jest po prostu genialny ! Wydaje mi si bardzo fajną propozycją na świąteczny obiad :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 Duży udziec z indyka ok 1 - 1,5 kg.


    1 Marynata korzenna ( można zrobić samemu łącząc po 1/3 łyżeczki zmielonej gorczycy, kolendry ziela angielskiego, goździków, anyżu gwiazdkowego, cynamonu, kminku , słodkiej papryki, otartego majeranku)


    2 łyżki miodu


    6 łyżek oleju


    250 g mrożonych wydrylowanych wiśni


    1 pomarańcza


    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Udziec z indyka w sosie wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso marynujemy przez noc w marynacie przygotowanej z oleju, przypraw i miodu, dokładnie obtaczając mięso i zostawiając w lodowce pod przykryciem.


    Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, obok mięsa wykładamy mrożone wiśnie, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przykrywamy pokrywką i pieczemy mięso ok 1 godziny w temperaturze 180 C. Jeżeli udziec waży powyżej 1 kg czas pieczenia może wydłużyć się do 1,5h. Przed wyjęciem z piekarnika mięso odkrywamy a do powstałego sosu dolewamy 1/4 szklanki wody rozrobioną z 1 łyżką mąki. Mieszamy wodę z mąką z sosem i wstawiamy jeszcze na 4 min do piekarnika. Mąka zagęści nam sos który będzie wspaniały polewania naszej pieczeni. Sos jest naprawdę obłędny, pieczeń wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna dzięki marynacie. Jest to doskonała propozycja na świąteczny obiad.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować