Pieczony udziec z indyka

  • wyświetlono: 69024 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Często najprostsze potrawy, nie wymagające wielu składników są najlepsze. Pieczeń z indyka jest soczysta i miękka.

  • 90min

Składniki

- Udziec z indyka (najlepiej z kością i skórą)
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki papryki słodkiej
- czosnek (4-5 ząbków)
- majeranek garść

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony udziec z indyka

  • 1. Udziec dobrze nasolić, następnie natrzeć czosnkiem oraz obsypać dość obficie papryką słodką i majerankiem. Tak przygotowany udziec włożyć do rękawa do pieczenia, podlać wodą (nie za wiele ok. pół szklanki) i związać rękaw. Indyka wsadzamy do rozgrzanego do 220 ºC piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 ºC i pieczemy kolejną godzinę.

Porady

Często podaję tak przygotowanego indyka jako sztukę mięsa do obiadu, lub jak na zdjęciu do kanapek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

Udziec z indyka pieczony z camembertem,oliwkami,żółtym serem

Dodane przez: agatab

Udziec z indyka

Tak przygotowane mięso z indyka...

rolada z udźca indyka

Dodane przez: elka72

Rolada z udźca indyka

Roladę możemy podać na niedzielny...

ROLADA Z UDŹCA INDYKA

Dodane przez: suzana

ROLADA Z UDŹCA INDYKA

Krucha i aromatyczna rolada na...

Udziec z indyka

Dodane przez: KlaudiaBodzio

Udziec z indyka

Mięso naprawdę rozpływa się w ustach..

image-1dnefqv

Dodane przez: Mniam1

Udziec indyka z papryką czerwoną

Indyk to jedno z najsmaczniejszych...

Faszerowany udziec z indyka

Dodane przez: eluchap

Faszerowany udziec z indyka

Faszerowany udziec z indyka