Soczysty udziec z indyka

  • wyświetlono: 21014 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Poszukując smaków pasujących do indyka, stworzyłam fajną marynatę do pieczonego udźca z indyka. Baza do marynaty składa się z sosu sojowego i octu balsamicznego, które to w cudowny sposób zatrzymują soczystość w indyku i delikatnie podkreślają jego smak. Doskonały na ciepło i na zimno jako wędlina.

Garnek biało510

Składniki

- 1 1/2 kg udźca z indyka
- 1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego
- sól
- 3 ząbki czosnku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Soczysty udziec z indyka

  • 1. Udziec umyć, wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Ilości soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę).
  • 2. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
  • 3. Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.
  • 4. Indyka piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu ile waży mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut).
  • 5. Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut.
  • 6. Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej, zagotować, smak i konsystencję dostosować do ilości przygotowanego sosu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadindyk pieczonysoczysty udziec z indyka
 

Komentarze

Podobne przepisy

ROLADA Z UDŹCA INDYKA

Dodane przez: suzana

ROLADA Z UDŹCA INDYKA

Krucha i aromatyczna rolada na...

image-1dnefqv

Dodane przez: Mniam1

Udziec indyka z papryką czerwoną

Indyk to jedno z najsmaczniejszych...

image-2ar4k0l

Dodane przez: joanna1974

Udziec z indyka w marynacie musztardowo-...

Mięsko przepyszne, kruche i soczyste....

image-1wov2u3

Dodane przez: GIOVI75

Udziec z indyka faszerowany

Kruche ,bardzo smaczne i dietetyczne...

Pieczony Udziec z Indyka

Dodane przez: evita0007

Pieczony Udziec z Indyka

Wyszedł wspaniały i soczysty.Ach,rozpływał...

UDZIEC Z I NDYKA PO MOJEMU

Dodane przez: tulcia

UDZIEC Z INDYKA PO MOJEMU

Ponieważ lubię zarówno indyka jak...