Soczysty udziec z indyka

4.45 (159 ocen)

Poszukując smaków pasujących do indyka, stworzyłam fajną marynatę do pieczonego udźca z indyka. Baza do marynaty składa się z sosu sojowego i octu balsamicznego, które to w cudowny sposób zatrzymują soczystość w indyku i delikatnie podkreślają jego smak. Doskonały na ciepło i na zimno jako wędlina.

Składniki:

  • - 1 1/2 kg udźca z indyka
    - 1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej
    - 2 łyżki octu balsamicznego
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka miodu
    - 1 łyżeczka chili
    - 1 łyżeczka curry
    - 1 łyżeczka mielonego imbiru
    - 1 łyżka majeranku
    - 1 łyżka pieprzu ziołowego
    - 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego
    - sól
    - 3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.45 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysty udziec z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec umyć, wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Ilości soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę).
  • 2. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
  • 3. Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.
  • 4. Indyka piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu ile waży mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut).
  • 5. Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut.
  • 6. Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej, zagotować, smak i konsystencję dostosować do ilości przygotowanego sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować