Duszony udziec z indyka

  • wyświetlono: 40857 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Duszony udziec z indyka to fantastyczna propozycja na niedzielny obiad. U nas zagości na wielkanocnym stole. Tak przygotowany duszony udziec z indyka sprawdzi się również na zimno, np. na świeżym chlebie.

Gospodyni
  • 260min

Składniki

1 udziec indyczy / z kością i skórą /
4 ząbki czosnku
majeranek
papryka słodka
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Duszony udziec z indyka

  • Udziec z indyka1. Udziec z indyka myjemy nacieramy solą, pieprzem i papryką. Górną część posypujemy majerankiem i zostawiamy na 2/3 godziny. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy udziec z jednej i drugiej strony na piękny złoty kolor, kilkakrotnie przewracając. Jak już mamy obsmażone mięso, dokładamy czosnek pokrojony na cząstki. Podlewamy wodą do 1/4 wysokości patelni i zamykamy pokrywkę. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu przewracamy mięso ewentualnie uzupełniamy wodę. Dusimy do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie redukujemy powstały sos. Duszony udziec z indyka zasmakuje całej rodzinie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczyladróbdanie główneWielkanoc

Komentarze

Podobne przepisy

image-1dnefqv

Dodane przez: Mniam1

Udziec indyka z papryką czerwoną

Indyk to jedno z najsmaczniejszych...

Faszerowany udziec z indyka

Dodane przez: eluchap

Faszerowany udziec z indyka

Faszerowany udziec z indyka

golonki z indyka

Dodane przez: Kasja1986

duszone "golonki z indyka"

Obiad, który robi się sam;)

image-2ar4k0l

Dodane przez: joanna1974

Udziec z indyka w marynacie musztardowo-...

Mięsko przepyszne, kruche i soczyste....

Dodane przez: paulina1207

udziec z indyka na niedzielny obiad

Potrawa jest przpyszna zwłaszcza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE