Duszony udziec z indyka
- wyświetlono: 59483 |
- dodany do książki kucharskiej: 3 |
- polecenia: 0
Duszony udziec z indyka to fantastyczna propozycja na niedzielny obiad. U nas zagości na wielkanocnym stole. Tak przygotowany duszony udziec z indyka sprawdzi się również na zimno, np. na świeżym chlebie.
260min PT260M
Składniki
1 udziec indyczy / z kością i skórą /4 ząbki czosnku
majeranek
papryka słodka
sól
pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Duszony udziec z indyka
1. Udziec z indyka myjemy nacieramy solą, pieprzem i papryką. Górną część posypujemy majerankiem i zostawiamy na 2/3 godziny. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy udziec z jednej i drugiej strony na piękny złoty kolor, kilkakrotnie przewracając. Jak już mamy obsmażone mięso, dokładamy czosnek pokrojony na cząstki. Podlewamy wodą do 1/4 wysokości patelni i zamykamy pokrywkę. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu przewracamy mięso ewentualnie uzupełniamy wodę. Dusimy do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie redukujemy powstały sos. Duszony udziec z indyka zasmakuje całej rodzinie.
Komentarze