Duszony udziec z indyka

4.42 (208 ocen)

  • 4 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Duszony udziec z indyka to fantastyczna propozycja na niedzielny obiad. U nas zagości na wielkanocnym stole. Tak przygotowany duszony udziec z indyka sprawdzi się również na zimno, np. na świeżym chlebie.

  • 4 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 udziec indyczy / z kością i skórą /
    4 ząbki czosnku
    majeranek
    papryka słodka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.42 (208 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszony udziec z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udziec z indyka 1. Udziec z indyka myjemy nacieramy solą, pieprzem i papryką. Górną część posypujemy majerankiem i zostawiamy na 2/3 godziny. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy udziec z jednej i drugiej strony na piękny złoty kolor, kilkakrotnie przewracając. Jak już mamy obsmażone mięso, dokładamy czosnek pokrojony na cząstki. Podlewamy wodą do 1/4 wysokości patelni i zamykamy pokrywkę. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu przewracamy mięso ewentualnie uzupełniamy wodę. Dusimy do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie redukujemy powstały sos. Duszony udziec z indyka zasmakuje całej rodzinie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować