Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem

4.38 (181 ocen)

  • 6 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Doskonale sprawdzi się na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki. Mięso z indyka jest bardzo wartościowe, niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Zaprezentowany udziec wychodzi bardzo aromatyczny, mięciutki i delikatny.

  • 6 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1,3 kg udźca z indyka (u mnie waga z kością, którą później wyjęłam)
    Marynata:
    5 łyżek oleju
    2 łyżki musztardy
    1 łyżka majeranku (płaska)
    1 łyżka papryki słodkiej (płaska; u mnie papryka wędzona)
    1 łyżka soli
    1/2 łyżki ziół prowansalskich
    Dodatkowo:
    4-5 ząbków czosnku
    3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.38 (181 ocen)

Udziec z indyka w marynacie musztardowej z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec należy umyć oraz dokładnie osuszyć i opcjonalnie ze środka usunąć kość.
    (Mięso można piec z kością. Mi po wyjęciu kości delikatnie się rozpadało, więc wsadziłam je w siatkę. Udziec bez kości po upieczeniu lepiej kroi się w plastry.)
    Czosnek pokroić w słupki i naszpikować nim mięso.
    (W mięsie zrobić niewielkie nacięcia czubkiem noża oraz powpychać w nie kawałki czosnku.)
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso - również pod skórą.
    Na wierzchu ułożyć listki laurowe.
    Całość przykryć folią spożywczą oraz wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie udziec przełożyć na naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    (Jeśli nie macie pokrywki to można użyć folii aluminiowej.)
    Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie około 60-70 minut w 180 stopniach i na końcu 10 minut bez przykrycia, aby mięso ładnie się przyrumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Parzony udziec z indyka

4.49 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Parzony udziec z indyka

evita0007 Pyszne mięsko do pieczywa :)

To może cię zainteresować