Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i pyszne ciasto z sezonowymi owocami. Pachnące truskawkami i kokosem. Takie raz, dwa do zrobienia. Można je upiec również w tortownicy. Zapewniam, że szybko zostanie zjedzone. Polecam, upieczcie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 jajka
    15 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka mąki tortowej

    Dodatkowo:
    około 30 dag świeżych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto. 2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Do pieczenia. 3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. Następnie wciskamy je w ciasto, większe przekrawamy na połowę, ja miałam małe truskawki to nie przekrawałam.
  • Pieczenie. 4. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
  • Gotowe. 5. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować