Deser truskawkowy

4.47 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

deser truskawkowy

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (4 porcje)
    500 g truskawek
    250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny (+1/3 szkl wody)
    galaretka truskawkowa
    200 ml śmietany 30% (+ cukier puder do smaku)
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, obrywamy szypułki i miksujemy blenderem, dodajemy cukier puder, mieszamy..
    Mleko skondensowane ubijamy mikserem do otrzymania puszystej pianki. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy, a następnie mieszamy z pianką z mleka skondensowanego wymieszaną z truskawkowym musem.
    Piankę truskawkową przekładamy do szklanek do połowy wysokości. Szklanki wstawiamy do lodówki.
    Galaretkę truskawkową rozrabiamy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a kiedy zacznie tężeć wlewamy cienką warstwę na piankę truskawkową. Szklanki odstawiamy ponownie do lodówki do stężenia galaretki. Wierzch deseru ozdabiamy bitą śmietaną z cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować