Truskawkowy 3 Bit

4.49 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczny 3 bit z kremem budyniowym, śmietanowym z kawałkami czekolady i orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu świeżymi truskawkami. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 380g herbatników Petit Buerre
    50g mlecznej czekolady
    kakao

    Krem budyniowy:
    600ml mleka
    200g masła extra
    2 budynie wanilinowe
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    5 łyżek cukru

    Mus truskawkowy:
    500g truskawek
    350ml wody
    2 galaretki truskawkowe

    Krem stracciatella:
    500ml śmietany 36%
    3 łyżki cukru pudru
    100g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Truskawkowy 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem budyniowy:
    Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami i ugotować jak tradycyjny budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wystudzony budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji gładkiego kremu.
  • 2. Mus truskawkowy:
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretki i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Krem stracciatella:
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Następnie dodać startą na tarce o małych oczkach czekoladę i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Składanie ciasta:
    Blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć warstwą herbatników. Następnie wyłożyć krem budyniowy, ułożyć drugą warstwę herbatników, wylać mus truskawkowy i wyłożyć trzecią warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć krem stracciatella i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać kakao, startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa budyniowa Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować