Truskawkowy przekładaniec z serem na herbatnikach

4.5 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto bez pieczenia o kwaskowej masie truskawkowej, przełożonej serem gotowanym. Kiedy herbatniki zmiękną od mas, ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    masa truskawkowa: 300 g truskawek
    200 g śmietanki 30 proc
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    ponadto: 200 g herbatników kakaowych
    200 g herbatników białych
    wiórki kokosowe do posypania

    .
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Truskawkowy przekładaniec z serem na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa: do garnka wbij jajka, roztrzep z cukrem. Następnie dodaj ser i całość podgrzewaj, aż do zagotowania. Na końcu budynie połącz z mlekiem i dodaj do sera. Dokładnie wymieszaj na gęstą masę (uważając, żeby ciasta nie przypalić).
  • 2. Masa truskawkowa: zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Truskawki dokładnie zmiksuj i delikatnie połącz z kremówką. Galaretkę rozpuść w połowie gorącej wody i gdy lekko ostygnie połącz z masą truskawkową. Odstaw do lekkiego zastygnięcia.
  • 3. Dno blaszki o wym.24 cm wyłóż połową kakaowych herbatników. Na nie wyłóż połowę masy serowej i kolejną warstwę kakaowych herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj połowę masy truskawkowej i przykryj białymi herbatnikami. Posmaruj pozostałą masą serową i wyłóż białe herbatniki. Na wierzchu ciasta wyłóż pozostałą masę truskawkową i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Ciasta bez pieczenia to idealny przepis dla fanów słodkości, którzy nie mają piekarnika w domu. Aby jego przygotowanie przeszło sprawnie i szybko - postawmy na sprzęt, który nam to ułatwi. Idealnym rozwiązaniem będzie sprzęt, który jednocześnie pozwoli ubić składniki, a także zblendować lub zmiksować produkty. W dodatku nie powinien zabierać zbyt dużo miejsca! Sprawdzi się tutaj blender z wymiennymi końcówkami i misą do mieszania. Ubijaczkę sprawnie zamienisz na końcówkę do blendowania, a później połączysz całość.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować