Ciasto "Jesienny Poemat"

  • wyświetlono: 4535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 1

Wymyśliłam sobie, że połączę placki miodowe z jabłkami. Dodałam do tego jeszcze waniliowy krem i powiem szczerze, że wyszło coś naprawdę godnego polecenia. Smaki idealnie się łączą i uzupełniają. Ciasto jest słodkie, ale takie właśnie ma być.

Świat Wypieków

Składniki

Ciasto:

330g mąki
135g masła
135g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 1/2 łyżki miodu
3/4 łyżki sody

Placek orzechowy:

4 białka
200g orzechów
160g cukru
1 łyżka bułki tartej
1 niepełna łyżka mąki pszennej
1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu

Masa jabłkowa:

2,5kg jabłek
400g cukru

Krem:

5 żółtek
500ml mleka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
150g cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżk mąki ziemniaczanej
300g masła

Polewa:

125g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżka kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Jesienny Poemat"

  • 1. Pracę zaczynam od przygotowania masy jabłkowej. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem, wymieszać i gotować na średnim ogniu tak długo, aż sok z jabłek odparuje i powstanie coś w rodzaju syropu. Od czasu do czasu należy mieszać. Cały proces może zając około godziny lub nieco dłużej. Można to zrobić dzień wcześniej.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę o wymiarach 25x38cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej misy lub na stolnicę i zagnieść jednolite ciasto i podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich rozłożyć równomiernie w formie i piec przez 15 minut. Tak samo zrobić z drugą częścią.
  • 3. Białka na placek orzechowy ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą masę. Dodać obie mąki i bułkę tartą. Następnie orzechy i miód i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i piec przez 30 minut. Wystudzić.

  • 4. Przygotować budyń na krem: żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, następnie obie mąki. Resztę mleka zagotować z ziarenkami wanilii. Zmniejszyć płomień i do gotującego się mleka przelać masę żółtkową intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania masę jeszcze raz zagotować. Zestawić z palnika, powierzchnię budyniu nakryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.
  • 5. Placki ciasta miodowego cienko posmarować jedną łyżką kremu, który będzie chronił ciasto przed nadmiernym nasiąknięciem jabłkami. Pierwszy placek ułożyć w formie, rozłożyć na nim połowę jabłek, wyrównać. Następnie delikatnie nałożyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, rozsmarować resztę kremu i bardzo delikatnie rozłożyć resztę jabłek. Przykryć drugim plackiem – posmarowaną stroną do dołu.
  • 6. Przygotować polewę. Masło roztopić z cukrem i wodą, dodać kakao i dobrze wymieszać. Ciepłą polewą posmarować ciasto i wstawić do lodówki.

Porady

Do jabłek można dodać trochę żelatyny jeśli chcemy aby były bardziej zwarte, ale bez niej też się trzymają. Ciasto podajemy prosto z lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy miodowe placki już nieco skruszeją.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechy włoskiejabłkakrem budyniowykrem waniliowyz krememciasto z jabłkamiciasto miodoweciasto orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami

Dodane przez: Ania_L

Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami

To ciasto to kwintesencja jesieni....

ciasto marchewkowe

Dodane przez: justyna502911

Jesienne ciasto marchewkowe

Ciasto jest wspaniałe: aromatyczne...

Ciasto czekoladowo jesienne

Dodane przez: Julia582

Ciasto czekoladowe jesienne

To ciasto każdy może przygotować...

Dodane przez: iza18

Ciasto na jesienne wieczory

Doskonałe na długie jesienne wieczory,...

Jesienne ciasto z marchewką i jabłkiem

Dodane przez: cynamonoweszczescie

Jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i...

To ciasto łączy w sobie wiele ciekawych...

jesienne mięsne ciasto

Dodane przez: EwaW2910

Jesienne ciasto z mięsem

Podobno jak byłam mała, odpowiedź...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE