Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne i lekkie truskawkowe lody z jogurtem i kakao, to świetny pomysł na szybki i zdrowy deser.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g truskawek
    1 łyżka cukru pudru
    300 g gęstego jogurtu naturalnego
    5 łyżek cukru pudru
    1 czubata łyżka gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Truskawkowo-jogurtowe lody na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Zmiksować z 1 łyżką cukru pudru za pomocą blendera, przelać do foremek na lody do 1/3 wysokości. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalki, aby masa lekko się zmroziła. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, 1/2 porcji przelać do foremek do 2/3 wysokości. Wstawić do zamrażalki, aby wierzch jogurtu lekko się zmroził, a warstwy nie wymieszały się całkowicie. Do pozostałego jogurtu dodać kakao i dokładnie zmiksować całość. Przelać do foremek, włożyć patyczki i całkowicie zamrozić najlepiej przez całą noc. Przed wyjęciem lodów, foremkę można wstawić na kilka sekund do miski z gorącą wodą.

Porady

W wersji fit cukier puder można zastąpić ksylitolem lub stewią. Dla urozmaicenia smaku do jogurtu można dodać miąższ z laski wanilii. Ilość cukru w przepisie można zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od waszych preferencji i słodyczy owoców, należy pamiętaj jednak, że po zamrożeniu lody stracą nieco swoją słodycz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować