Lody jeżynowo jogurtowe

4.5 (149 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lody lody dla ochłody. Jeżynowe, pyszne domowe bez konserwantów. Z jogurtem kwaskowym i sosem jeżynowym. U mnie w formie kuli, ale można podawać je dowolnie jak kto lubi. Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje. Jeszcze tak pięknych i dużych owoców nie widziałam na krzaczkach.:-)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodkiego
    1 szklanka jogurtu greckiego
    1 szklanka śmietany 30 %
    35 dkg jeżyn
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody jeżynowo jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko i odlewam 1/4 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko skondensowane, połowę porcji jogurtu i mieszam mikserem, na końcu dodaję sos jeżynowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną, i odrobinę jogurtu greckiego, i tak na przemian aż skończą się składniki. Zawijam folią z góry i wkładam do zamrażalnika na noc. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej. Jak mamy problem żeby wyjąć z pucharka naszą kulę to wkładam na chwilę do gorącej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować