Ciasto Lodowiec

4.89 (191 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

To ciasto pamiętam jako wielki hit końca lat 90-tych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, które jako nastolatka robiłam setki razy.

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica około 21 cm)
    Masa:
    200-250g masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną)
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru (nie co mniej)
    1 szklanka mleka
    1 budyń śmietankowy/waniliowy
    2-3 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    150g okrągłych biszkoptów
    1 galaretka
    owoce
Wystaw ocenę:

4.89 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Lody Galaretki

Ciasto lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nirdkr 1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody.
  • image-0lsweyo 2. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem).
    Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować.
    Ostudzić.
    Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem.
    Krem podzielić na 2 części.
    Do jednej z nich dodać kakao.
  • image-1gpbwo3 3. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
    Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną i owoce.
    Całość zalać resztą galaretki.
  • 4. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować