Ciasto Lodowiec

  • wyświetlono: 35709 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

To ciasto pamiętam jako wielki hit końca lat 90-tych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, które jako nastolatka robiłam setki razy.

DSC_3803k
  • 250min

Składniki

(Tortownica około 21 cm)
Masa:
200-250g masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną)
4 żółtka
3/4 szklanki cukru (nie co mniej)
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2-3 łyżki kakao
Dodatkowo:
150g okrągłych biszkoptów
1 galaretka
owoce

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Lodowiec

  • image-0nirdkr1. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody.
  • image-0lsweyo2. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem).
    Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować.
    Ostudzić.
    Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem.
    Krem podzielić na 2 części.
    Do jednej z nich dodać kakao.
  • image-1gpbwo33. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
    Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną i owoce.
    Całość zalać resztą galaretki.
  • 4. Schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretkaciasto na zimnobudyńowocelodowiec

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

image-09lk28p

Dodane przez: aliss06

Ciasto Popapraniec

Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu...

bananowiec

Dodane przez: emma1309

Ciasto Bananowiec

Pyszne ciasto z bananami. Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE