To ciasto pamiętam jako wielki hit końca lat 90-tych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, które jako nastolatka robiłam setki razy.
4 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
(Tortownica około 21 cm)
Masa:
200-250g masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną)
4 żółtka
3/4 szklanki cukru (nie co mniej)
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2-3 łyżki kakao
Dodatkowo:
150g okrągłych biszkoptów
1 galaretka
owoce
Ciasto lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody.
2.Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem).
Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować.
Ostudzić.
Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem.
Krem podzielić na 2 części.
Do jednej z nich dodać kakao.
3.Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną i owoce.
Całość zalać resztą galaretki.
Komentarze