Trufle piernikowe

4.49 (199 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne świąteczne pralinki. Są naprawę wspaniałe ! Jeżeli macie trochę piernika lub korzennych ciasteczek to przepis ten powinien się Wam spodobać (choć gdy robiłam te pralinki po raz pierwszy, to specjalnie dla nich piekłam pierniczki). Trufle są szybkie w wykonaniu, aksamitne w konsystencji i smakują każdemu, a szczególnie dzieciom :) Zapraszam!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g pierniczków
    70 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
    50 g masła
    skórka z 1 pomarańczy
    sok z 1/2 pomarańczy
    Dodatkowo (do obtoczenia):
    30 g gorzkiej czekolady (pokruszonej, startej) lub kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Trufle piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniczki zmielić na piasek.
  • 2. Masło roztopić w garnuszku. Dodać połamaną czekoladę i delikatnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę przelać do pierniczków, dodać sok i skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
  • 3. Ze schłodzonej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w czekoladzie lub kakao.

    Smacznego!

Porady

Można użyć taką samą ilość tradycyjnego piernika lub zwykłych kruchych ciastek wraz z 1 lub 2 łyżeczkami przyprawy korzennej zamiast pierniczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować