Piernikowe Ciastka Z Fasoli / Bezglutenowe

4.5 (183 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli nie możecie pozwolić sobie na upieczenie i zjedzenie pierniczków ze zwykłej mąki to jest to alternatywa dla was. Ciasteczka wychodzą puszyste, mięciutkie i to od was będzie zależeć czy wyczuwalne będą kawałeczki fasoli, czy dacie mąkę kokosową czy ryżową, czy może zamiast jajka, zmielone nasiona lnu. Tutaj jest dowolność w tych ciasteczka :)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jedną blachę ciasteczek:

    1 puszka białej lub czerwonej fasoli po odsączeniu
    1 i 1/2 łyżek mąki kokosowej lub ryżowej
    1 jajko lub 1 łyżka nasion lnu
    50 g cukru lub ksylitolu
    1 łyżka oleju kokosowego lub zwykłego
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Pierniczki

Piernikowe ciastka z fasoli / bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Fasolę dokładnie przepłukujemy wodą i odsączamy. Do fasoli wbijamy jajko lub dajemy nasiona lnu, dodajemy cukier, olej i miksujemy wszystko na gładką masę.
    2. Teraz dodajemy mąkę kokosową lub ryżową oraz przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko i odstawiamy na chwilę aby mąką wchłonęła nadmiar wilgoci.
    3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    4. Masę nakładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia za pomocą łyżeczki. Formujemy ciasteczka zamaczając w wodzie łyżeczkę.
    Pieczemy przez około 15 minut.
    Ciasteczka po upieczeniu zostawiamy na blaszce aby trochę przestygły :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować