Fit Trufle czekoladowo pomarańczowe z daktylami

4.5 (171 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są PRZEGENIALNE! Mocno czekoladowe z pięknym pomarańczowym aromatem. Prawdę mówiąc ich smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Smakują tak jak trufle smakować powinny :) Nie czuć tu dodatku daktyli (które dodają słodyczy) i migdałów, ale intensywny smak czekolady i pomarańczy. Dodatkowo są bardzo zdrowe i łatwe w wykonaniu :) Polecam zrobić minimum z podwójnej porcji, ponieważ znikają w mgnieniu oka :)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 g daktyli
    1 mała pomarańcza- starta skórka i  wyciśnięty sok (ok 1/4 szklanki)
    40 g migdałów (lub wiórek kokosowych)
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyżka kakao
    20 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Fit trufle czekoladowo pomarańczowe z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle pokroić, zalać sokiem z pomarańczy i zostawić na 25 minut. Po tym czasie całość zmiksować na gładki mus.
  • 2. Migdały zmiksować blenderem tak, aby uzyskać konsystencję mączki. To samo zrobić z czekoladą. Do musu daktylowego dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce 45 minut.
  • 3. Z zimnego ciasta uformować kulki i obtoczyć je w kakao. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 tygodni.

    Smacznego :)

Porady

Trufle można obtoczyć w kakao lub startej czekoladzie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować