Kolorowe i łatwe w konaniu beziki na pewno ozdobią niejeden słodki stół. Prawdziwa gratka dla małych miłośników słodyczy.
3 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
w zależności od pożądanej ilości należy pomnożyć składniki. Średnio robi się je z 3 białek
1 białko o wadze około 30g
50g drobnego cukru na jedno białko
Barwniki żelowe: niebieski, fioletowy, żółty
Trójkolorowe beziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno.
2.Gdy zaczną powstawać tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdym dodaniu ubijać 2 min.
3.Kiedy cały cukier zostanie dodany do białek i będzie rozpuszczony można podzielić bezę na 3 części. Do każdej dodać odpowiedni kolor barwnika i wymieszać.
4.Przełożyć do osobnych woreczków i wsadzić w jeden duży worek z ozdobną tylką gwiazdką.
5.Bezy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc koła.
6.Beziki suszyć w 90 stopniach termoobieg około 3 godzin. Po upieczeniu uchylić piekarnik, wystudzić i zamknąć w szczelnym pojemniku.
Komentarze