sernik "Złota Rosa"

  • wyświetlono: 31854 |
  • dodany do książki kucharskiej: 37 |
  • polecenia: 1

Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach sernik "Złota Rosa" przepyszny !

capri
  • 160min

Składniki

ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 całe jajo
2 żółtka
0,5 szklanki cukru (do całości dopełnić 1 łyżką cukru waniliowego)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 gramów miękkiego masła
masa serowa:
1 kg sera wiaderkowego (dałam Dr. Oetker)
0,5 szklanki oleju (dałam rzepakowy)
1 szklanka cukru (do całości dopełnić łyżką cukru waniliowego)
4 całe jaja
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 gramów)
1 szklanka mleka 3.2 %
piana:
4 białka
¾ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

sernik "Złota Rosa"

  • 1. Jaja, ser wyjąc na 3 godziny wcześniej z lodówki, z sera zlać serwatkę, która się oddzieliła.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli, dodać do niej jajo, żółtko, masło, zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest mocno lepkie (moje nie było), można wstawić je na 15 minut do zamrażarki. Dno natłuszczonej kwadratowej formy o boku 25 cm wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec 10 minut, ciasto wyjąć i schłodzić.

    Do miski wrzucić ser, jaja, cukry, budyń, wlać olej i mleko, wszystko zmiksować do dokładnego połączenia składników, masa ma być idealnie jednorodna, ale nie miksujmy za długo, gdyż masa serowa zbytnio się napowietrzy, co zaowocuje tym, że sernik podczas pieczenia wyskoczy nam za bardzo góry (choć i tak trochę wyskoczy).
    Masę serową (jest dość rzadka) wylewamy na podpieczony spód, pieczemy między 50 – 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, wszystko zależy od piekarnika (wierzch ciasta ma być leciutko złoty, ale nie przypieczony).
    Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier puder, miksujemy wszystko na bezę.
    Kiedy sernik będzie już gotowy otwieramy drzwiczki piekarnika, wysuwamy półkę i wykładamy pianę na ciasto, wyrównujemy wierzch, wsuwamy ciasto ponownie do piekarnika, pieczemy jeszcze około 12 – 15 minut w temperaturze 170 stopni, beza ma być leciutko złota, następnie wyłączamy piekarnik, od razu uchylamy drzwiczki na 30 minut, potem wyjmujemy ciasto na blat. Rosa zacznie się pojawiać, gdy ciasto zacznie stygnąć. Kiedy sernik będzie miał temperaturę pokojową, wkładamy go na parę godzin do lodówki.

Porady

Białka będą nam się lepiej ubijać jeśli będą miały temperaturę pokojową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcibiałkamlekomasłorosabezsernik złota rosatwaróg z wiaderka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Deser "kryształki" na herbatnikowym spodzie

Dodane przez: justi2401

Deser "kryształki" na herbatnikowym spodzie

Deser na bazie jogurtów naturalnych,...

Truskawki zapiekane pod maślaną kruszonką

Dodane przez: justi2401

Truskawki zapiekane pod kruszonką

Szybki w przygotowaniu, a przepyszny...

Pudding ryżowy z frużeliną rabarbarowo-malinową

Dodane przez: 2milutka

Pudding ryżowy z frużeliną rabarbarowo-malinową

Cudownie kremowy pudding ryżowy...

budyń

Dodane przez: AnnaKoziel

Domowy budyń czekoladowy

Delikatny 100 % domowy budyń czekoladowy.

Rafaello jaglane

Dodane przez: joanna30

Rafaello jaglane

Jest to pyszny, mocno kokosowy...

Orzechowo-bananowy budyń jaglany

Dodane przez: Ola1984

Orzechowo-bananowy budyń jaglany

Pyszny i zdrowy budyń z kaszy jaglanej....