Mini BEZIKI

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Beziki są doskonałe jako dekoracja na torty lub deser. Co ważne zawsze po upieczeniu beziki musimy szczelnie zamknąć w pojemniku wtedy mamy pewność ,że będą chrupiące.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 gramów białka z jajka kurzego
    (1 jajko typu L waży ok 30-35 gramów więc można użyć 4 białka),
    250 gramów drobnego cukru,
    100 gramów przesianego cukru pudru,
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Bezy Beza Jajko Dodatki

Mini beziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beziki 1. 125 gramów białka wlać do miski (1 białko z jajka L waży ok 35 gramów).
    Położyć miskę z białkami i cukrem na garnku z gotującą się wodą na małym gazie. Mieszać wszystko ok 5-8 minut, aż się cukier dokładnie się rozpuści (najlepiej sprawdzić w palcach czy nie czuć cukru).
  • Beziki 2. Zdjąć miskę, przelać rozpuszczone białka z cukrem do misy robota i ubijać jeszcze ciepłe białka na największej prędkości. Beza musi być bardzo gęsta i od ubijania zimna. Ja ubijam ok 8-10 minut.
  • Beziki 3. Na koniec wsypujemy 100 gramów cukru pudru, mąkę i mieszamy minutkę. Na tym etapie barwimy bezę na dowolny kolor. Jeśli chcemy kilka kolorów to podziel masę na kilka miseczek i dodaj do każdej miseczki inny kolor barwnika.
  • Beziki 4. Masę z białek przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki typu 1M lub 2D.
  • Beziki 5. Na dużą blachę od piekarnika dajemy papier do pieczenia, wyduszam różnej wielkości gwiazdki z masy bezowej.
    Suszymy w 70 stopniach przez 2,5 godziny grzałka góra-dół bez termoobiegu.

Porady

Na początek polecam zrobić bezy z połowy porcji jeśli nie potrzebujemy dużej liści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Jajka Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować