Pastelowe beziki

5 (166 ocen)

  • 3 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prawdzwie wiosenne słodkie małe beziki dla prawdziwych łasuchów.
Odgrywają też doskonałą rolę dekoracyjną i są kropką nad "i" wśród świątecznych wypieków. Używam ich do dekoracji mazurków i serników.
Wykonanie ich wcale nie jest trudne. To co, skusicie się na upieczenie ?

  • 3 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka białek jaj kurzych
    36 dag drobnego cukru
    ½ cytryny
    Szczypta soli
    Kilka kropel czerwonego barwinka
    Kilka kropel zielonego barwnika
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Pavlova Pasty

Pastelowe beziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj o temperaturze pokojowej umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gęstej piany, gdy piana jest puszysta cały czas miksując zaczynamy wsypywać stopniowo, partiami drobny cukier, wlewamy cienkim strumieniem sok wyciśnięty z połówki cytryny, miksujemy aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta bez drobinek cukru.

    Dzielimy pianę na trzy równe części , jedną zostawiamy białą , do drugiej dajemy kilka kropel zielonego barwnika, a do trzeciej czerwony barwnik, mieszamy do połączenia.
  • 2. Każdą porcję piany wkładamy do trzech worków cukierniczych z grubymi ozdobnymi tylkami, wyciskamy małe beziki na blachę z zestawu piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym zachowując niewielkie odstępy (beziki trochę urosną)
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 100*c na termoobiegu i suszyć bezy 90-100 minut.

    Po wysuszeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
    Przechowywać w szklanym słoiku, lub pudełku na ciasteczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować