Kolorowe beziki

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Do tej pory myślałam że beza czy też beziki to nie przepis dla mnie, nigdy mi nie wychodziła...no cóż powód jest prosty- przy masie na bezę nie można " oszukiwać ". O ile w innych przepisach można zmniejszyć ilość tłuszczu,cukru czy zastąpić śmietanę jogurtem, o tyle beza nie idzie na ustępstwa;). Ma być dużo cukru i już ;). Pięknie zapraszam na przepis :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 120 g białek
    150 g cukru
    Różowy barwnik
    Fioletowy barwnik
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Kolorowe beziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka przełożyć do miski,dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę . Rozpocząc pracę miksera na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając. Gdy piana będzie sztywna dodawać cukier łyżka po łyżce.
  • 2. Ubita masa bezowa powinna być gęsta i lśniąca. Podzielić masę na trzy miseczki. Do dwóch dodać barwnik i wymieszać. Wyciskac na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w 100 z termoobiegiem około 100-110 minut. Ostudzić w piekarniku.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować